Erinomainen laatu kantaa – 30 vuotta oskillointiosaamisen aallonharjalla

 

Paperi- ja kartonkiteollisuuden vaativissa oloissa jokaisella työvälineellä ja koneen osalla on merkitystä. Vuosikymmenten tuotekehityksemme tulosta juhlitaan vuosittain ensimmäisenä päivänä joulukuuta, Oskarin päivänä. Tällä hetkellä tuotannossa on patentoidun oskillaattorin kolmannen sukupolven versio.

Pimatic Oy on kehittänyt yhteistyössä johtavien paperi- ja kartonkivalmistajien kanssa ylivoimaisen, haastavissa olosuhteissa palvelevan oskillaattorin. Kolme vuosikymmentä sitten, vuonna 1993 syntyi Huittisten tehtaalta ihka ensimmäinen paineilmaoskillaattori, eli tuttavallisemmin Oskari.

– Oskillointi tarkoittaa edestakaista liikettä, jota voidaan hyödyntää erilaisissa toiminnoissa. Pimaticin Oskari on kehitetty oskilloimaan kaavinpalkkia paperi- ja kartonkikoneissa. Tällöin terä kuluu tasaisemmin ja tela pysyy puhtaana paperimassasta, Pimatic Oy:n avainasiakaspäällikkö Arto Uusitalo kertoo.

Tuotekehityksen myötä 2000-luvun taitteessa valmistettiin toisen sukupolven ensimmäiset kappaleet ja melko pian sen korvasi versio kolme, joka on ollut tuotannossa jo 15 vuoden ajan. Kehityksen ohessa Oskari kansainvälistyi myös nimeltään ja tänä päivänä kutsumanimenä on Oscar.

– Kaavinoskillaattorimme on kehitetty, suunniteltu ja valmistettu Pimaticin työntekijöiden osaavissa käsissä. Nykyinen Oscar on ulkoisilta osiltaan haponkestävää terästä ja koko on pienentynyt, Uusitalo sanoo.

– Tämä on mahdollistanut sen, että oskillaattoreita voidaan valmistaa järkevästi suurempia määriä. Oskillaattori on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä tuotteistamme volyymiltaan ja liikevaihdoltaan.

Huittisista maailmanvalloitukseen

Kompaktin, kymmenkiloisen paketin sisällä sylinteri ja ohjaavat venttiilit tarvitsevat toimiakseen ainoastaan paineilman.

– Oskillaattori on puhtaasti paperiteollisuuden tuote, ja impulssi sen suunnitteluun sekä valmistukseen on saatu yhdeltä isoimmista asiakkaistamme. Heillä oli aiemmin käytössään sähkömekaaninen oskillointilaite, sen tilalle haettiin varmempitoimisempaa ja kestävämpää versiota, Uusitalo kertoo.

Siellä missä on puita, on myös paperi- ja kartonkikoneita. Ja useimmissa näistä tehtaista on käytössä huittislainen tuote. Kaavinoskillaattoreiden käyttöympäristö on erittäin ankara. Kuumat, kosteat ja haastavat olot vaativat laitteelta paljon.

– Kyseessä on vakioitu tuote, jolla on kysyntää lähes ympäri maailman. Laatu, kompakti koko ja kestävyys sekä pitkä huoltoväli tekevät oskillaattoristamme erittäin halutun ja suositun.

Suunnittelussa on otettu huomioon jatkuva kolmessa vuorossa työskentely. Ankarasta käyttöympäristöstä huolimatta Pimaticin oskillaattoreiden huoltoväli on huimat viisi vuotta. Tuolloinkin tuotteen loppukäyttäjä pystyy huoltamaan laitteen itse varaosilla, joita voi hankkia suoraan valmistajalta.

Nyt on juhlan aika

Pimatic on asiakkailleen ennen kaikkea ongelmia ratkova kumppani. Ammattilaisten erikoisosaaminen alkaa siitä, missä se muilla loppuu. Erikoispneumatiikan ja matalapainehydrauliikan osaajana ympäri maailman tunnettu yritys valmistaa useimmat tuotteistaan yhdessä asiakasyritystensä kanssa.

Pimaticin 50-vuotisjuhlavuoden aikana juhlitaan myös maagista 30 000:n valmistetun oskillaattorin rajapyykkiä.

– Muistissa on vielä, kun joskus muinoin juhlimme yhdessä kymmenettätuhannetta valmistettua kappaletta. Nämä ovat hienoja hetkiä ja kyllä niitä kelpaa kunnolla juhlistaa, Uusitalo summaa.

Tämä Oskarin päivä on poikkeuksellinen, sillä tästä polkaistaan käyntiin Pimaticin huima juhlavuosi! Luvassa on monenlaista tapahtumaa henkilökunnalle ja juhlavuoden kunniaksi raotamme hieman enemmän yrityksen historiaa ja nykypäivää kuukausittaisten artikkeleiden muodossa.