”Pimaticin trimmerisylinteri on huoleton” – UPM Alholman saha aikoo laajentaa yhteistyötä Pimaticin kanssa

UPM:n Pietarsaaren tehdasintegraatissa sijaitseva Alholman saha tuottaa pohjoismaisesta sertifioidusta raaka-aineesta vuosittain noin 280 000 m3 mänty- ja kuusisahatavaraa. Puutavaran määrämittaan katkova trimmeri on sahalla varsin kovassa ja vaativassa käytössä, sillä iskujen määrä on valtava ja nopeudet korkeat. Sahalla arvostetaan Pimaticin kestäviksi todettuja sylintereitä, jotka myös minimoivat säätö- ja huoltotarpeen.

 

 

Kun UPM Alholman saha otti vuoden 2020 alussa ensi kertaa käyttöönsä soveltavan pneumatiikan erikoisosaaja Pimaticin trimmerisylinterin, tuote laitettiin saman tien todelliseen tulikokeeseen. Sahalla päätettiin sijoittaa sylinteri kaikkein kiireisimmälle paikalle, jotta nähtäisiin, tulevatko vastaan aiempien sylinterien kanssa tutuksi tulleet ongelmat: ala- ja ylävaimennuksen haastavuus, säätöjen työläys ja hitaus sekä sylinterien lyhyet käyttöiät.

Kun trimmeriä tutkittiin yli 10 miljoonaa iskua myöhemmin, siitä ei edelleenkään löytynyt mitään toimintavikaa. UPM Alholmalla päätettiin tilata lisää samoja.

Aiemmissa trimmerisylintereissämme oli ongelmana nimenomaan kestävyys. Kovassa käytössä ja suurilla nopeuksilla vaimennus on haastavaa ja säätäminen tarkkaa, sillä väärät säädöt saattavat hajottaa sylinterin. Vielä tähänkään päivään mennessä, reilu 1,5 vuotta myöhemmin, meidän ei ole tarvinnut kertaakaan vaihtaa Pimaticin trimmerisylinteriä pois vikaantumisen takia. Pimaticin sylinteri on käytössä huoleton, toteaa UPM:n mekaanisen kunnossapidon päällikkö Jari Liedes.

 

Laatu, tehokkuus, toimitusvarmuus ja maine

Pietarsaaressa sijaitsevan UPM Alholman asiakaskunta koostuu niin kotimaisista kuin ulkomaistakin puutavaran ostajista, ja sillä on myös oman sataman kautta suora yhteys vientiin maailman markkinoille. Asiakkaille sahan tuotteissa ovat tärkeitä muun muassa korkea laatu, oikea mitta ja toimitusvarmuus.

Trimmerin käyttö on siinäkin mielessä energiatehokasta, että kun puutavara katkotaan oikeaan mittaan jo tuoreena, saamme karsittua puun huonommat kohdat pois jo tässä vaiheessa emmekä suotta kuivata ylimääräistä puuta. Tuorehake on myös halutumpaa selluntekoa ajatellen. Näin puusta saadaan irti maksimaalinen hyöty, Liedes kertoo.

Trimmerin käyttövarmuus on sahalle monestakin syystä kriittisen tärkeä asia. Luotettavasti toimivalla trimmerillä vältetään naarmut ja vauriot puutavaraan ja minimoidaan siten laatuun liittyvät asiakasreklamaatiot. Trimmerin korkea käyttöaste auttaa myös osaltaan varmistamaan asiakkaille luvatut toimitusajat. Myös sahatoimialalla vaatimukset kovenevat jatkuvasti ja asiakasyritykset etsivät kuumeisesti kustannussäästöjä.

Pimaticin sylinterit ovat vähentäneet meillä säätöihin kuluvaa aikaa ja sylinterien vaihtotarvetta. Muutenkin kaikki on toiminut Pimaticin kanssa todella hyvin. He ovat aidosti kiinnostuneita siitä, miten tuote meillä toimii, ja seuraamme käyttöä yhdessä. Hyödynnämme Pimaticin suunnittelu- ja tuotekehitysosaamista mieluusti jatkossakin. Se on meille tärkeä ja tarpeellinen voimavara. Olen vinkannut vähän kavereillekin hyväksi todetuista ratkaisuista, ja ajatuksena on myös laajentaa yhteistyötä tulevaisuudessa, Liedes toteaa.

 

Tutustu trimmerisylinteriin